Hotel Himmelbjerget er da et passende vendepunkt for en bil, der er på toppen. BMW 1-serien fra 2012 til 2015 er kåret til Årets Brugtbil 2018. (Foto: Felix Lenstrup.)

Hotel Himmelbjerget er da et passende vendepunkt for en bil, der er på toppen. BMW 1-serien fra 2012 til 2015 er kåret til Årets Brugtbil 2018. (Foto: Felix Lenstrup.)

BMW: Ny bil på brugtvogns-toppen

Den bedste af de bedste brugtbiler på markedet er netop kåret; nummer ét er BMW 1. For at markere, at netop den er på toppen lige nu, tager vi den til en gentest

Af
Flemming Haslund

BRUGTBIL BMW 1-serie i årgangene 2011 til 2015 er netop kåret som det bedste brugtbilkøb lige nu og modtager derfor titlen 'Årets Brugtbil 2018'. BMW’en slår Volkswagen Golf Mk VII på målstregen som den bedste foran Ford Focus, Citroën C4 Cactus og Nissan Qashqai.

Mere end bare en glimrende førerplads, nærmest en perfekt førerplads med den korrekte ratvinkel og - højde - og storartede sæder.

Mere end bare en glimrende førerplads, nærmest en perfekt førerplads med den korrekte ratvinkel og - højde - og storartede sæder.

Hvad koster den så, den bedste af de bedste brugte? Priserne afhænger selvfølgelig af årgang, version og stand. Men lige nu er der omkring 250 BMW 1’ere til salg på brugtbilmarkedet, og de koster i gennemsnit 175.000 kroner.

En kvalitetsbil

En af juryens branchefolk er synsmand Martin Gregersen fra Applus Bilsyn. Han siger:

Vi vidste det godt, men blev lige mindet om det. BMW 1 vandt ikke titlen på grund af bagagepladsen.

Vi vidste det godt, men blev lige mindet om det. BMW 1 vandt ikke titlen på grund af bagagepladsen.

”BMW 1-serie er en yderst velbygget kvalitetsbil, der virkelig kan tilbyde køreglæde til dens ejer. Baghjulstrækket, de veldimensionerede bremser, det gode styretøj og den høje komfort danner rammen for denne køreglæde. Det er ikke en stor familiebil, men en smart og sportslig bil til dem, der primært benytter de forreste sæder. Desuden klarer BMW 1-serie sig generelt godt til syn, hvor kvaliteten igen kommer ejeren til gode.”

Kåringen Årets Brugtbil sætter fokus på de egenskaber, der gør en brugtbil til et godt køb, og det er yderst relevant i Danmark, hvor der hvert år handles over 500.000 brugte biler.

sdr

sdr

For at markere titlen tager vi en typisk BMW 1’er til gentest. Vi finder en BMW 118d, der står til salg for 200.000 kr. For at markere, at netop denne bil er toppen, kører vi den op på – ikke Danmarks højeste punkt - men Danmarks højeste parkeringsplads, Møllehøj cirka 25 minutters kørsel fra Himmelbjerget, som vi jo normalt betragter som det højeste punkt – til forskel fra den højeste P-plads.

Turen gennem Danmark bekræfter en række af 1’eren egenskaber: De sporty køreegenskaber, den faktisk perfekte kørestilling og den fine dieselmotor, der præsterer et snit over nogle hundrede kilometer på 17,5 km/l. Men vi blev også mindet om, at der ikke er alverdens plads i bagagerummet. V kunne ikke mere end lige mase en, ikke specielt sto,r barnevogn ind i bagagerummet.

Den bedste brugtbil

1. BMW 1-serie 2012-2015

2. VW Golf VII 2014-2016

3. Ford Focus 2011-2014

4. Citroën Cactus 2014-2016

5. Nissan Qashqai 2010-2014

Publiceret 06 September 2018 16:15

Mindeord for Hartvig Sørensen

MINDEORD Der er vikinger, som svinger sværdet, og så er der vikinger, som kan fortælle historier og underholde. Hartvig Sørensen hører til blandt de sidste. Nu blæser Heimdal i hornet, så det kan høres fra fjord til fjord, for nu kommer der blus under de gode historier i Asgård. Endnu en viking er draget ud på sin sidste færd. Hartvig Sørensen sov ind med familien omkring sig tirsdag den 19. marts 84 år gammel.

Hartvig og Lisanne har været med i Vikingespillet siden 1992. Det var datteren Malene, der plagede om at være med, selvom både Lisanne og Hartvig ikke var interesseret i at være med i Vikingespillet, men der var familie og gode venner i Vikingespillet, som overtalte dem, og med et var den lille familie dybt engageret.

Hartvig var gøgler i sine unge dage og rejste rundt med cirkus, hvor han var arbejdsmand og blandt andet passede de vilde kattedyr. Hartvig spillede også med i et band som yngre. Så det var måske ikke så mærkeligt, at Vikingespillet alligevel endte med at blive en stor del af hans liv igennem de sidste 25 år.

Hvor der er vilje, er der vej, og for Hartvig skulle hans vikingeliv ikke begrænses. Så da Hartvig ikke længere gik så godt, og derfor ikke kunne gå på scenen længere, blev han vagt bag scenen, hvor han var med til at sikre, at ingen uvedkommende gik ind bag scenen, og på den måde var Hartvig viking til det sidste.

Hartvig var ikke en viking, der gik stille med dørene, for Hartvig kunne underholde og fortælle gode historier, og han kunne sende kække bemærkninger efter dem, som han holdt af. Hartvig var i flere år en yderst efterspurgt guide i Vikingespillet, for det var ikke kedeligt at være på Hartvigs rundvisningshold, og der var publikummer, som specifikt bad om at blive guidet af Hartvig. Måske var Hartvigs force, at han gav sin egen fortolkning af både Vikingespil og Vikingetid, og så kunne han altid krydre fortællingen med nogle gode historier og vittigheder - og han fornyede sig hvert år.

I forestillingerne var Hartvig som oftest aktør (statist), men han har også haft enkelte roller. Den mest kendte rolle var som Kong Adils i Rolf Krake i 1996. En rolle han ifølge dronningen, der spillede hans hustru i forestillingen, var meget stolt af. Hartvig har også været statist i flere danske spillefilm blandt andet i filmen om Grev Axel, hvor han havde en enkelt replik som portvagt.

Hartvig var ikke kun et kendt ansigt i Vikingespillet. Hartvig kørte igennem mange år taxa i Frederikssund, og før det var det lastbil og bus. Hartvig kunne lide livet på vejene, hvor han helt sikkert har mødt mange mennesker, der har nydt godt af hans vittigheder og gode humør. Hartvig var nærværende, et lunt og godt menneske, der i festligt lag gerne gav den på tangenterne på elorgelet.

Så kære vikinger i Asgård, gamle venner fra vikingehytten Tjalfe, der allerede er draget til Asgård, nu kommer Hartvig til jer - en familiefar, en gøgler, en humoristisk historiefortæller, en ven og en viking af hjertet. Skænk mjøden og læg en brændeknude på bålet.

Æret være Hartvigs minde – år og fred.

Camilla Dupont, Formand for Frederikssund Vikingespil

Hartvig Sørensen bisættes tirsdag den 26. marts kl. 12.30 fra Græse kirke.