Betaler du for herrejakken i pund, koster den, hvad der svarer til 461,90 kr, mens den koster 561,20 kr. i dansk valuta. Betaler du for damejakken i pund, koster den, hvad der svarer til 516,48 kr, mens den i danske kroner koster 627,54. Priserne er indsamlet 3. januar 2018.
Betaler du for herrejakken i pund, koster den, hvad der svarer til 461,90 kr, mens den koster 561,20 kr. i dansk valuta. Betaler du for damejakken i pund, koster den, hvad der svarer til 516,48 kr, mens den i danske kroner koster 627,54. Priserne er indsamlet 3. januar 2018.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Betaler du overpris på nettet?

Hvor meget du bliver flået, når du handler på nettet, kan afhænge af, hvilken valuta du betaler i. Forbrugerrådet Tænk kalder forretningsmodellen usympatisk

Af Maren Urban Swart
mas@sondagsavisen.dk
Gode råd, når du handler på nettet
Vælg som udgangspunkt altid den valuta, der er i det land, du køber varer fra. 
Tjek altid via en valutaomregner på nettet, om der er penge at spare, hvis du betaler i udenlandsk valuta frem for i danske kroner, når du handler på nettet. 
Kan du ikke vælge danske kroner, så undersøg, om der eksempelvis er prisforskel mellem at betale i pund og i euro.
Køber du varer på nettet uden for EU, skal du altid være opmærksom på, at du som udgangspunkt skal betale dansk told og skat. 
Det er webshoppen, der bestemmer, hvilke valutaer du kan betale i. Bliver du dirigeret videre til en dansk side, hvor du kun kan betale i danske kroner, når du indtaster din adresse, er der ikke noget, du kan stille op. 
Kilde: Martin Jørgensen, Mikonomi

Betaler du i danske kroner i stedet for i udenlandsk valuta, når du handler i en international webshop, risikerer du at betale unødigt meget. Det viser en undersøgelse, som Søndagsavisen har foretaget.

Køber du eksempelvis en herre- eller damejakke på webshoppen ASOS, som har hovedkvarter i London, er det 20 procent dyrere at betale i kroner end i pund.

Årsagen til den markante prisforskel er, at vekslingen sker i udlandet og ikke til en på forhånd aftalt kurs i ens egen bank, forklarer Troels Hauer Holmberg, seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk.

“Først oplevede vi det i betalingsterminalerne i butikkerne i udlandet, hvor man fik mulighed for at betale i både dansk og lokal valuta. Det har nu spredt sig til også at gælde hæveautomater og internetbutikker, hvor det ofte sker til nogle ret horrible valutakurser,” fortæller han.

Skift valuta

Firmaet Mikonomi har foretaget en række undersøgelser af, hvordan man kan spare penge, når man handler på nettet, fortæller kommunikationschef Martin Jørgensen.

“Lige så snart man handler på en udenlandsk webshop, skal man undersøge muligheden for at ændre valutaen. På nogle hjemmesider – som ASOS – er der eksempelvis mulighed for at ændre valutaen fra danske kroner til pund, men vi har også set eksempler på, at det kan betale sig at skifte mellem euro og pund,” forklarer han.

Mange ved det ikke

Det er Martin Jørgensens indtryk, at mange danskere ser det som en service, når de bliver tilbudt at handle i kroner, og ikke ved, at de risikerer at betale ekstra.

“Mange synes sikkert, at det er fedt, at de viser prisen i danske kroner, og tror, at prisen i kroner er en direkte omregning fra den udenlandske valuta, men sandheden er, at de ofte kommer til at betale unødigt meget,” forklarer han.

Troels Hauer Holmberg fra Forbrugerrådet Tænk mener ikke, at forretningsmodellen ville overleve, hvis forbrugerne var opmærksomme på, hvad der foregik.

“Der er jo ingen ved deres fulde fem, der ville vælge den dyreste model. Efter min mening er det en ret usympatisk forretningsmodel, og den europæiske forbrugerorganisation arbejder på at få den forbudt,” siger han.

Søndagsavisen har kontaktet ASOS for at få en forklaring på, hvorfor prisen er så høj, når man betaler i danske kroner, men virksomheden er ikke vendt tilbage med et svar.

Publiceret: 10. Februar 2018 06:00
Leveret af Lokalavisen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Lokalavisen Frederikssund

Lokalavisen Frederikssund
Seneste
Lokalavisen Frederikssund
Mest læste
Lokalavisen Frederikssund
112
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt