Julemandsskolen byder på rige juletraditioner. Foto: Scanbox

Julemandsskolen byder på rige juletraditioner. Foto: Scanbox

Årets danske julefilm for hele familien

Mon ikke 'Julemandens Datter' bliver et sikkert familiehit?

Af
Christine Roeder

kino.dk

jul I den danske familiefilm ’Julemandens datter’ møder vi 12-årige Lucia, der bor på Grønland med sin mor Claudia og sin far Julius. Lucia går på den internationale julemandsskole, hvor alle verdens julemænd bliver lært op.

Lucia vil også gerne være julemand, når hun bliver stor, men møder modstand, da det kun er mænd, der kan blive det: "Det hedder en julemand, og ikke en juledame", får hun at vide gang på gang - for sådan har det altid været. Pigerne skal lære at bage og strikke, mens drengene lærer at kravle ned ad skorstene og styre et rensdyrspand til gaveuddelingen.

Viljestærk pige

Men Lucia er viljestærk og får en enkelt chance til at starte på skolen på lige fod med de andre drenge. Hun skal bestå optagelsesprøven, der lyder på at opfylde et menneskebarns højeste juleønske. Hvis hun ikke består, må hun ikke komme i julemandsklassen. Lucia får til opgave at opfylde drengen Alberts ønske om, at hans far skal blive rask. Faren er nemlig blevet ramt af en mærkelig sygdom.

Ella Testa Kusk spiller julepigen Lucia, der vil være julemand, i

Ella Testa Kusk spiller julepigen Lucia, der vil være julemand. Foto: Scanbox

’Julemandens Datter’ er et nyt bud på en julefilm for familien. Modsat fx ’Familien Jul’ og dens efterfølger er det ikke menneskebørnene, der er omdrejningspunktet, men Julemanden og hans hyggelige og indimellem lidt uhyggelige mytologi.

I familiefilmen optræder julemandens onde modsætning Krampus også - og denne karakter overrasker både Martin Buch og Ella Testa Kusk, der har hovedrollerne som julemnad og datter.

"Jeg anede ikke, hvem Krampus var,” fortæller Kusk, mens Buch fortsætter: ”Det gjorde jeg heller ikke. Er det en virkelig myte? Det er der ingen, der har sagt til mig.”

Krampus-myten har en førkristen oprindelse, men blev senere forbundet med julemandsfiguren Sankt Nikolaus som hans mørke modstykke. Hvor Sankt Nikolaus uddeler gaver og belønner artige børn, straffer Krampus de uartige børn med sin kæde, og i filmen kan Krampus sågar gøre folk syge ved at mærke dem i hovedet med sine klør.

I ’Julemandens datter’ skal Lucia således hjælpe Albert med at gøre hans far rask, fordi han er blevet mærket af Krampus.

Lucia skal derfor rejse til Danmark for at finde og fange den frygtindgydende Krampus for at løse opgaven, hun har fået som optagelsesprøve. Men det er ikke kun det mytiske væsen, der spænder ben for helbredelsen, men også et grådigt menneske ved navn Gorm, der spilles af Nicolaj Kopernikus.

Hjælpen kommer i skikkelse af Lucias egen far, Julius, men selvom han er Julemanden, har han ikke fuldstændig styr på tingene.

"Han er sådan lidt forvirret hele tiden," fortæller Ella Testa Kusk.

"Han er en lidt fjollet karakter, og det er ham, man kommer til at grine af. Han er sådan lidt klumpet i det."

Læs mere om aktuelle og kommende film på kino.dk.

Julemandens datter

Genre: Familiefilm, dansk

Instruktør: Christian Dyekjær

Skuespillere: Martin Buch, Ella Testa Kusk, Nicolaj Kopernikus, Ulf Pilgaard, Mia Lyhne, Kristian Halken, Anders Brink Madsen, Peter Gantzler.

Spilletid: 95 min.

Land: Danmark

Skrevet af: Christine Roederer

Publiceret 04 November 2018 09:00

SENESTE TV

Mindeord for Hartvig Sørensen

MINDEORD Der er vikinger, som svinger sværdet, og så er der vikinger, som kan fortælle historier og underholde. Hartvig Sørensen hører til blandt de sidste. Nu blæser Heimdal i hornet, så det kan høres fra fjord til fjord, for nu kommer der blus under de gode historier i Asgård. Endnu en viking er draget ud på sin sidste færd. Hartvig Sørensen sov ind med familien omkring sig tirsdag den 19. marts 84 år gammel.

Hartvig og Lisanne har været med i Vikingespillet siden 1992. Det var datteren Malene, der plagede om at være med, selvom både Lisanne og Hartvig ikke var interesseret i at være med i Vikingespillet, men der var familie og gode venner i Vikingespillet, som overtalte dem, og med et var den lille familie dybt engageret.

Hartvig var gøgler i sine unge dage og rejste rundt med cirkus, hvor han var arbejdsmand og blandt andet passede de vilde kattedyr. Hartvig spillede også med i et band som yngre. Så det var måske ikke så mærkeligt, at Vikingespillet alligevel endte med at blive en stor del af hans liv igennem de sidste 25 år.

Hvor der er vilje, er der vej, og for Hartvig skulle hans vikingeliv ikke begrænses. Så da Hartvig ikke længere gik så godt, og derfor ikke kunne gå på scenen længere, blev han vagt bag scenen, hvor han var med til at sikre, at ingen uvedkommende gik ind bag scenen, og på den måde var Hartvig viking til det sidste.

Hartvig var ikke en viking, der gik stille med dørene, for Hartvig kunne underholde og fortælle gode historier, og han kunne sende kække bemærkninger efter dem, som han holdt af. Hartvig var i flere år en yderst efterspurgt guide i Vikingespillet, for det var ikke kedeligt at være på Hartvigs rundvisningshold, og der var publikummer, som specifikt bad om at blive guidet af Hartvig. Måske var Hartvigs force, at han gav sin egen fortolkning af både Vikingespil og Vikingetid, og så kunne han altid krydre fortællingen med nogle gode historier og vittigheder - og han fornyede sig hvert år.

I forestillingerne var Hartvig som oftest aktør (statist), men han har også haft enkelte roller. Den mest kendte rolle var som Kong Adils i Rolf Krake i 1996. En rolle han ifølge dronningen, der spillede hans hustru i forestillingen, var meget stolt af. Hartvig har også været statist i flere danske spillefilm blandt andet i filmen om Grev Axel, hvor han havde en enkelt replik som portvagt.

Hartvig var ikke kun et kendt ansigt i Vikingespillet. Hartvig kørte igennem mange år taxa i Frederikssund, og før det var det lastbil og bus. Hartvig kunne lide livet på vejene, hvor han helt sikkert har mødt mange mennesker, der har nydt godt af hans vittigheder og gode humør. Hartvig var nærværende, et lunt og godt menneske, der i festligt lag gerne gav den på tangenterne på elorgelet.

Så kære vikinger i Asgård, gamle venner fra vikingehytten Tjalfe, der allerede er draget til Asgård, nu kommer Hartvig til jer - en familiefar, en gøgler, en humoristisk historiefortæller, en ven og en viking af hjertet. Skænk mjøden og læg en brændeknude på bålet.

Æret være Hartvigs minde – år og fred.

Camilla Dupont, Formand for Frederikssund Vikingespil

Hartvig Sørensen bisættes tirsdag den 26. marts kl. 12.30 fra Græse kirke.