Julemandsskolen byder på rige juletraditioner. Foto: Scanbox

Julemandsskolen byder på rige juletraditioner. Foto: Scanbox

Årets danske julefilm for hele familien

Mon ikke 'Julemandens Datter' bliver et sikkert familiehit?

Af
Christine Roeder

kino.dk

jul I den danske familiefilm ’Julemandens datter’ møder vi 12-årige Lucia, der bor på Grønland med sin mor Claudia og sin far Julius. Lucia går på den internationale julemandsskole, hvor alle verdens julemænd bliver lært op.

Lucia vil også gerne være julemand, når hun bliver stor, men møder modstand, da det kun er mænd, der kan blive det: "Det hedder en julemand, og ikke en juledame", får hun at vide gang på gang - for sådan har det altid været. Pigerne skal lære at bage og strikke, mens drengene lærer at kravle ned ad skorstene og styre et rensdyrspand til gaveuddelingen.

Viljestærk pige

Men Lucia er viljestærk og får en enkelt chance til at starte på skolen på lige fod med de andre drenge. Hun skal bestå optagelsesprøven, der lyder på at opfylde et menneskebarns højeste juleønske. Hvis hun ikke består, må hun ikke komme i julemandsklassen. Lucia får til opgave at opfylde drengen Alberts ønske om, at hans far skal blive rask. Faren er nemlig blevet ramt af en mærkelig sygdom.

Ella Testa Kusk spiller julepigen Lucia, der vil være julemand, i

Ella Testa Kusk spiller julepigen Lucia, der vil være julemand. Foto: Scanbox

’Julemandens Datter’ er et nyt bud på en julefilm for familien. Modsat fx ’Familien Jul’ og dens efterfølger er det ikke menneskebørnene, der er omdrejningspunktet, men Julemanden og hans hyggelige og indimellem lidt uhyggelige mytologi.

I familiefilmen optræder julemandens onde modsætning Krampus også - og denne karakter overrasker både Martin Buch og Ella Testa Kusk, der har hovedrollerne som julemnad og datter.

"Jeg anede ikke, hvem Krampus var,” fortæller Kusk, mens Buch fortsætter: ”Det gjorde jeg heller ikke. Er det en virkelig myte? Det er der ingen, der har sagt til mig.”

Krampus-myten har en førkristen oprindelse, men blev senere forbundet med julemandsfiguren Sankt Nikolaus som hans mørke modstykke. Hvor Sankt Nikolaus uddeler gaver og belønner artige børn, straffer Krampus de uartige børn med sin kæde, og i filmen kan Krampus sågar gøre folk syge ved at mærke dem i hovedet med sine klør.

I ’Julemandens datter’ skal Lucia således hjælpe Albert med at gøre hans far rask, fordi han er blevet mærket af Krampus.

Lucia skal derfor rejse til Danmark for at finde og fange den frygtindgydende Krampus for at løse opgaven, hun har fået som optagelsesprøve. Men det er ikke kun det mytiske væsen, der spænder ben for helbredelsen, men også et grådigt menneske ved navn Gorm, der spilles af Nicolaj Kopernikus.

Hjælpen kommer i skikkelse af Lucias egen far, Julius, men selvom han er Julemanden, har han ikke fuldstændig styr på tingene.

"Han er sådan lidt forvirret hele tiden," fortæller Ella Testa Kusk.

"Han er en lidt fjollet karakter, og det er ham, man kommer til at grine af. Han er sådan lidt klumpet i det."

Læs mere om aktuelle og kommende film på kino.dk.

Julemandens datter

Genre: Familiefilm, dansk

Instruktør: Christian Dyekjær

Skuespillere: Martin Buch, Ella Testa Kusk, Nicolaj Kopernikus, Ulf Pilgaard, Mia Lyhne, Kristian Halken, Anders Brink Madsen, Peter Gantzler.

Spilletid: 95 min.

Land: Danmark

Skrevet af: Christine Roederer

Publiceret 04 November 2018 09:00

SENESTE TV

Året er startet godt for FC Fjordbold.

Lørdag eftermiddag vandt holdet igen, og har nu hentet fuld gevinst i begge kampe hidtil i 2019.

Men hvor sidste uges 6-1 sejr mod Albertlund IF blev hentet med flot spil og relativt overbevisende, så var der mere mudder i maskineriet i dagens hjemmekamp mod Nørrebro Futsal.

Møllegaardhallen dannede en flot ramme om kampen, og fra start lignede det igen, at Fjordbold ville spadsere sig til en overbevisende sejr, da man allerede efter tre minutters spil var foran 2-0 på mål af henholdsvis Brian Mengel og Marco Aurelio.

Men herfra mistede Fjordbold lidt gnisten og gæsterne spillede sig fint ind i kampen. På få minutter midt i første halvleg fik de også scoret to mål, og således kom gæsterne på omgangshøjde. På dette tidspunkt var kampen meget lige og bølgede frem og tilbage.

Kort før pausen fik hjemmeholdet så et vigtigt rygstød, da Marco Aurelio fik scoret til 3-2. Målet var til gengæld værd at vente på.

Brian Mengel spurtede frem i venstre side, hvorefter han spillede på tværs til Marco Aurelio, der med et elegant chip fik bolden over keeperen og i nettet.

I anden halvleg var Fjordbold fortsat ikke sprudlende som til at starte med, men de fik lukket mere ned for gæsterne, der havde vanskeligere ved at komme til afslutninger end i første halvleg.

Mål blev der ikke scoret mange af, og hjemmeholdet tillod sig endda at misse et straffespark undervejs. Men en af kampens store oplevelser var ligesom sidst Brian Mengel – og han fik lidt ro på holdet og hjemmepublikummet med målet til 4-2.

I kampens allersidste minut kom så også Morten Hauglund på scoringslisten, og dermed sluttede det 5-2. Et resultat, der får sejren til at fremstå mere overbevisende end den i virkeligheden var.

Skarphed og koncentration bliver to vigtige fokusområder, når FC Fjordbold spiller igen i den kommende weekend. Der venter nemlig København Futsal, som netop nu indtager 1. pladsen i Liga Øst. København har fortsat ikke tabt, men Fjordbold kan hænge optimismen på det faktum, at den omvendte kamp sluttede 4-4, og hvor Fjordbold i den grad var ovenpå flere gange undervejs.