Grethes dækkener hitter hos hjemløses hunde

Grethe Marup fra Kulhuse syr dækkener til hjemløses hunde. Det bliver i snit til et' om dagen

Af
Af Birgitte Masson

Selvom den Sibiriske kulde har sluppet sit tag i Danmark, så viser temperaturen stadig minusgrader om natten. Med andre ord er det mere end koldt, hvis man, som flere hjemløse og deres firbenede venner, bor på gaden.

Hundene har heldigvis mulighed for at få et varmt dækken over sig. Det sørger Røde Kors, forskellige herberg for hjemløse - og ikke mindst Grethe Marup for. Sidstnævnte syr nemlig hundedækkener, og tæpper til at ligge på. Det bliver i snit til et dækken om dagen.

“Nogle dage får jeg syet flere hundedækkener, andre dage syr jeg næsten ikke. Men på et år bliver det til ca. 350 dækkener,” fortæller Grethe Marup.

Et synligt bevis på hendes store arbejde er de mange bunker med fint foldede dækkener i alverdens farver og stoffer. Grethe Marup er nemlig på vej ind til København, da Lokalavisen kigger forbi.

Venskaber og oplevelser

I dag skal hun først forbi Røde Kors i Hillerødgade og bagefter til Hus Forbi i Vanløse. Her ved de hjemløse, at de kan komme forbi med deres hunde, og bl.a. få udleveret et varmt dækken, et liggeunderlag eller et par varme sokker. For Grethe strikker også.

“Det giver mig en masse venskaber og sjove oplevelser,” siger Grethe Marup, og nævner en episode som udspillede sig for nogle måneder siden.

“Jeg var i Jægerspris og handle, da en fyr udenfor Aldi råber 'Hej Grethe'. Det var en hjemløs med sin hund, så jeg gik straks hen til ham for at sludre. Han fortalte bl.a, at han manglede sokker, hvorefter han henvendt til sine to venner, som blev kaldt Pølsen og Risten, sagde: 'Ved I hvad, Grethes sokker holder i tre måneder uden at blive vasket. Jeg fik et kram og aftalte at møde ham senere, hvor jeg ville tage nogle sokker med,” fortæller Grethe Marup. Hun smiler.

Der bliver syet mange dækkener til hjemløses hunde hjemme i stuen i Kulhuse. Foto: BM

Der bliver syet mange dækkener til hjemløses hunde hjemme i stuen i Kulhuse. Foto: BM

Folk donerer stof og garn

Udover de mange dejlige bekendskaber og livsbekræftende oplevelser så er det tydeligt, at Grethe Marup syr, fordi hendes hjerte banker for de firbenede.

“Jeg har altid været et dyremenneske. Og jeg har tænkt meget på de hjemløse og deres hunde, i det kolde vejr vi har haft den seneste tid,” fortæller Grethe Marup, mens hendes tre hunde ligger på gulvet rundt om hende. De et tydeligt bevis på, at der er vægt bag ordene.

Men Grethe Marup fortæller, at det ikke havde ladet sig gøre at hjælpe hjemløse og deres hunde, hvis ikke Pindevennerne i Frederikssund donerede garn, eller hvis ikke folk over hele landet gavmildt sendte stofrester, så hun kunne sy de mange dækkener og tæpper.

Grethe Marup rejser sig og gør klar til at læsse bilen. Hendes egne hunde må i dag blive hjemme i den varme stue.

“Der kommer nogle hjemløse på herberget, som har to dobermann, der ikke har dækkener på. De skal i hvert fald have et hver i dag.”

Publiceret 14 March 2018 00:00

Lokalavisen Frederikssund nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Frederikssund
SENESTE TV

DEBAT: "Nej, jeg vil ikke acceptere det!"

Der er allerede indtrådt fuldt indkøbsstop på folkeskolerne i Frederikssund Kommune!

Der varsles nu yderligere store besparelser på skoleområdet i kommunen.

Besparelser i en grad, så jeg vil spørge politikerne i byrådet, hvor deres smertegrænse går?

Er det ikke en af de mest grundlæggende kommunale opgaver at drive folkeskole?

Jeg ønsker at være konstruktiv. Jeg er en ’almindelig’ samfundsborger, der betaler min kommuneskat med glæde. Men hvorfor opleves skoletilbuddene så løbende som ringere og ringere?

Er det fordi forvaltningen og daværende byråd besluttede at ændre gennemgribende i strukturen, hvilket kombineret med ny skolereform skabte utrolig meget uro og usikkerhed? Uro og usikkerhed, som ellers endelig er ved at lægge sig lidt nu.

Er det fordi Vinge spøger, selvom alle siger nej?

Er det fordi politikerne lytter til et udueligt embedsværk?

Er det fordi politikerne i Frederikssund ikke ønsker den bedste folkeskole?

Er det fordi der pludseligt er voldsom nedgang i børnetallet?

Jeg spørger i øvrigt mig selv, hvordan en så stor nedgang i børnetallet kan komme som en overraskelse?

På børnehaveområdet var det kendt for år tilbage, at der var nedgang i børnetallet.

Uanset hvad, så kan mine børn ikke bruge disse forklaringer til noget – intet!

Og samtidig kan jeg læse, at det går fantastisk i Frederikssund Kommune. Driftsindtægterne er større end nogensinde! Aldrig har det gået bedre…

Tilmed forstår jeg, at vi skal prioritere vore ældre, der har betalt skat hele deres liv. Ja, der skal prioriteres i en kommune. Det er en af politikernes fornemste opgaver.

Under alle omstændigheder nægter jeg at acceptere yderligere forringelser for mine to børns skolegang i Frederikssund.

Hvad enten det skyldes Vinge, inkompetence i forvaltningen, politikere der ikke vægter folkeskolen eller hvad dælen årsagen nu er.

Jeg opfordrer hermed alle forældre med børn i folkeskolen i Frederikssund Kommune til at mobilisere sig.

Sig nej til disse besparelser!

I stedet for straks at løbe til privatskolerne – for det afstedkommer den nuværende retning - så skal vi engagere os i folkeskolen og stille krav til de politikere, vi har valgt ind i byrådet.