Lokal bedemand forbereder glidende generationsskifte

Gitte Cohen køres i stilling til en dag at overtage Fr.sund Begravelsesforretning

Af
Af Birgitte Masson

Gitte Cohen har været bedemand i Frederikssund Begravelsesforretning siden oktober 2016. Men hvad de færreste nok ved er, at hun er blevet partner i forretningen, og i disse år er ved at blive kørt i stilling til, at hun en dag skal overtage begravelsesforretningen - fuldt og helt.

Det sker gennem et glidende generationsskifte, for sådan noget skal ikke forceres, fortæller bedmand Knud Larsen, der i 16 år har været indehaver af forretningen i Frederikssunds Havnegade:

“Tilliden mellem mennesker er en stor del af jobbet. Som bedemænd skaber vi virkelighed i det uvirkelige. Hvis Gitte skal have en fair chance for at få fodfæste, så er vi nødt til at bruge nogle år på det,” fortæller Knud Larsen fra spisepladsen i begravelsesforretningens baglokale. Ved bordet sidder også Gitte Cohen, 47 år.

Hun er fra Jægerspris og uddannet cand. mag. i kulturhistorie. I ti år har hun været ansat i en stor, amerikansk virksomhed.

“I mit tidligere job savnede jeg kontakten til forskellige slags mennesker. Den har jeg fået i dag, hvor jeg føler, at jeg er landet på rette hylde,” fortæller Gitte Cohen, som måtte gennem en omfattende personlighedstest, før hun kunne få foden indenfor i forretningen. For partnerskabet var ifølge Knud Larsen kun muligt, hvis bl.a kemien passede. Det gjorde den heldigvis.

“Som bedemand møder man mange forskellige slags mennesker. Men uanset hvem man er, så vil sorgen være den samme,” siger Gitte Cohen og tilføjer:

“Det er uanset, om det er fru Jensen eller prinsens kammertjener.” Gitte Cohen refererer til prins Henriks bisættelse, som Knud Larsen, efter Kongehusets ønske, stod for.

Det var nogle travle dage, hvor alle øvrige begravelser og bisættelser stadig skulle passes sideløbende. For det er stadig de helt almindelige mennesker, som er vigtige for bedemændene i Havnegade. Knud Larsen understreger det ved at fortælle, om mødet med en ældre herre kort efter prins Henriks bisættelse.

“Jeg var hjemme hos en ældre herre, som havde mistet sin hustru. Han havde lavet kaffe, men vidste ikke hvad jeg ville drikke den af. På bordet havde han derfor både sat et krus og en kop med underkop.

“Han sagde, at han havde set mig i forbindelse med prinsens begravelse, og ikke vidste, om jeg nu foretrak at drikke af en kop med underkop,” fortæller Knud Larsen og smiler.

“Men jeg drikker altså stadig af krus.”

Publiceret 13 March 2018 00:00

Lokalavisen Frederikssund nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Frederikssund
SENESTE TV

DEBAT: "Nej, jeg vil ikke acceptere det!"

Der er allerede indtrådt fuldt indkøbsstop på folkeskolerne i Frederikssund Kommune!

Der varsles nu yderligere store besparelser på skoleområdet i kommunen.

Besparelser i en grad, så jeg vil spørge politikerne i byrådet, hvor deres smertegrænse går?

Er det ikke en af de mest grundlæggende kommunale opgaver at drive folkeskole?

Jeg ønsker at være konstruktiv. Jeg er en ’almindelig’ samfundsborger, der betaler min kommuneskat med glæde. Men hvorfor opleves skoletilbuddene så løbende som ringere og ringere?

Er det fordi forvaltningen og daværende byråd besluttede at ændre gennemgribende i strukturen, hvilket kombineret med ny skolereform skabte utrolig meget uro og usikkerhed? Uro og usikkerhed, som ellers endelig er ved at lægge sig lidt nu.

Er det fordi Vinge spøger, selvom alle siger nej?

Er det fordi politikerne lytter til et udueligt embedsværk?

Er det fordi politikerne i Frederikssund ikke ønsker den bedste folkeskole?

Er det fordi der pludseligt er voldsom nedgang i børnetallet?

Jeg spørger i øvrigt mig selv, hvordan en så stor nedgang i børnetallet kan komme som en overraskelse?

På børnehaveområdet var det kendt for år tilbage, at der var nedgang i børnetallet.

Uanset hvad, så kan mine børn ikke bruge disse forklaringer til noget – intet!

Og samtidig kan jeg læse, at det går fantastisk i Frederikssund Kommune. Driftsindtægterne er større end nogensinde! Aldrig har det gået bedre…

Tilmed forstår jeg, at vi skal prioritere vore ældre, der har betalt skat hele deres liv. Ja, der skal prioriteres i en kommune. Det er en af politikernes fornemste opgaver.

Under alle omstændigheder nægter jeg at acceptere yderligere forringelser for mine to børns skolegang i Frederikssund.

Hvad enten det skyldes Vinge, inkompetence i forvaltningen, politikere der ikke vægter folkeskolen eller hvad dælen årsagen nu er.

Jeg opfordrer hermed alle forældre med børn i folkeskolen i Frederikssund Kommune til at mobilisere sig.

Sig nej til disse besparelser!

I stedet for straks at løbe til privatskolerne – for det afstedkommer den nuværende retning - så skal vi engagere os i folkeskolen og stille krav til de politikere, vi har valgt ind i byrådet.