Foreningsbiograf fylder 30 år

Slangerup Bio har rundet et skarpt hjørne. For 30 år siden slog den for første gang dørene op som foreningsbiograf

Af
Af Birgitte Masson

Slangerup Bio fejrer 30 års jubilæum. Formanden har været der næsten lige så længe. Historien har hun fortalt før, bl.a til Lokalavisen da foreningsbiografen fyldte både 20 og 25 år. Men formand Jette Madsen bliver lige så lidt træt af at fortælle historien om, hvordan det hele startede, som hun er af at være formand. For hun elsker det.

“Det er spændende. Man møder nye mennesker med mange nye ideer. Det bliver en livsstil, og medlemmerne bliver ens venner,” fortæller Jette Madsen, som Lokalavisen møder midt i receptions-mylderet onsdag eftermiddag, hvor der er stuvende fyldt med gæster og kæmpelagkage og kaffe på de mange fyldte termokander. Om lidt skal filmen Darkest Hour vises.

“Vil du i øvrigt have et stykke kage med ovenpå?”, spørger Jette, mens vi trækker os væk fra festivitasen, og går op ad trappen til første sal i den lille foreningsbiograf.

Samlede 800 underskrifter

“Da det hele startede, var der en børnefilmklub. Fra Lemvig Børnefilmklub blev vi inspireret til at starte en foreningsbiograf. For det havde de gjort. Vi indkaldte til møder og samlede underskrifter ind,” fortæller Jette Madsen.

Og det gav pote. For trods skepsis fra forskellig side, lykkedes det at indsamle 800 underskrifter, og dermed blev foreningen Slangerup Bio's venner stiftet.

“Vi var alle mulige slags mennesker, som i starten slet ikke kendte hinanden. Vi knoklede, og i løbet af en måned havde vi fået sat biografen i stand. Det var en fantastisk oplevelse.”

Siden har biografen været drevet af frivillige, med kommunen som ejer af bygningerne.

Overskuddet øremærket nyt udstyr

Slangerup Bio har gennem alle årene haft økonomisk overskud til at kunne følge med tiden. Det overskud, som biografen har genereret, har været øremærket nyt udstyr.

“Vi startede med gamle spolefilm, og har i dag nye digitale systemer. Men det var også årsagen til, at vi mistede en operatør, for som han sagde, at hvis man bare skulle trykke på en knap, så havde han ikke længere lyst til at fortsætte som operatør.” Jette Madsen smiler. Selvom hun fortæller, at Slangerup Bio lige nu godt kunne bruge en operatør til en vagt i dagtimerne, så skorter det alligevel ikke på frivillige kræfter.

“Vi holdt biopasserfest forleden.Der var vi 85 mennesker til spisning.”

“Vi var alle mulige slags mennesker som i starten slet ikke kendte hinanden. Vi knoklede, og i løbet af en måned havde vi fået sat biografen i stand. Det var en fantastisk oplevelse”

Formand Jette Madsen

Vidste du at...

Der har været biografdrift i Slangerup siden 1916. Det startede med rejsebiograf i stumfilmens dage fra 1916 på Gæstgivergården.

Slangerup Bio er en stor spiller i byens kulturliv. Bl.a. er der en ny kunstudstilling i biografens foyeren hver 2. måned.

Slangerup Bio har både en Seniorbio, Børnefilmklub og Tamil-filmklub.

Publiceret 06 March 2018 00:00

Lokalavisen Frederikssund nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Frederikssund
SENESTE TV

DEBAT: "Nej, jeg vil ikke acceptere det!"

Der er allerede indtrådt fuldt indkøbsstop på folkeskolerne i Frederikssund Kommune!

Der varsles nu yderligere store besparelser på skoleområdet i kommunen.

Besparelser i en grad, så jeg vil spørge politikerne i byrådet, hvor deres smertegrænse går?

Er det ikke en af de mest grundlæggende kommunale opgaver at drive folkeskole?

Jeg ønsker at være konstruktiv. Jeg er en ’almindelig’ samfundsborger, der betaler min kommuneskat med glæde. Men hvorfor opleves skoletilbuddene så løbende som ringere og ringere?

Er det fordi forvaltningen og daværende byråd besluttede at ændre gennemgribende i strukturen, hvilket kombineret med ny skolereform skabte utrolig meget uro og usikkerhed? Uro og usikkerhed, som ellers endelig er ved at lægge sig lidt nu.

Er det fordi Vinge spøger, selvom alle siger nej?

Er det fordi politikerne lytter til et udueligt embedsværk?

Er det fordi politikerne i Frederikssund ikke ønsker den bedste folkeskole?

Er det fordi der pludseligt er voldsom nedgang i børnetallet?

Jeg spørger i øvrigt mig selv, hvordan en så stor nedgang i børnetallet kan komme som en overraskelse?

På børnehaveområdet var det kendt for år tilbage, at der var nedgang i børnetallet.

Uanset hvad, så kan mine børn ikke bruge disse forklaringer til noget – intet!

Og samtidig kan jeg læse, at det går fantastisk i Frederikssund Kommune. Driftsindtægterne er større end nogensinde! Aldrig har det gået bedre…

Tilmed forstår jeg, at vi skal prioritere vore ældre, der har betalt skat hele deres liv. Ja, der skal prioriteres i en kommune. Det er en af politikernes fornemste opgaver.

Under alle omstændigheder nægter jeg at acceptere yderligere forringelser for mine to børns skolegang i Frederikssund.

Hvad enten det skyldes Vinge, inkompetence i forvaltningen, politikere der ikke vægter folkeskolen eller hvad dælen årsagen nu er.

Jeg opfordrer hermed alle forældre med børn i folkeskolen i Frederikssund Kommune til at mobilisere sig.

Sig nej til disse besparelser!

I stedet for straks at løbe til privatskolerne – for det afstedkommer den nuværende retning - så skal vi engagere os i folkeskolen og stille krav til de politikere, vi har valgt ind i byrådet.