Foredrag i Historisk Forening

Historisk Forening i Jægerspris har torsdag den 15. marts 2018 foredrag ved Nauja Lynge. Hun vil fortælle om Rigsfællesskabet og fiktionen. Foredraget finder sted i Rejsestalden, Hovedgaden 29 i Jægerspris kl. 19.30.

I dette foredrag, fortæller Nauja Lynge om, hvorfor hun ved et tilfælde blev trukket ind i debatten om rigsfællesskabet. Nauja søsatte debatten om rigsfællesskabet i 2012 under næsten umulige vilkår. Nauja stak hånden i en hvepserede og anede ikke, at hun de kommende år skulle blive ekskluderet fra det grønlandske samfund og endda modtage dødstrusler. Hendes roman “Ivalu"s Color” er skrevet med det formål at mane til besindighed i hastværket for selvstændighed. Selv om det er fiktion, indrømmer Nauja, at den indeholder selvbiografiske elementer om at blive presset til det yderste af systemet, og om hvordan det var at blive stævnet af selvstyret midt i hendes livs værste krise.

Gennem sit forfatterskab maner hun til besindighed i hastværket for selvstændighed. Der er store omkostninger både menneskeligt og økonomisk ved de potentielle kræfter, som skal finansiere løsrivelse. Romanen “Ivalu"s Color” fremstiller grønlændere, som de sande ofre ved en udvikling, som går så stærkt. Tiden er inde til, at slå koldt vand i blodet, argumenterer Nauja Lynge. Grønland vil få sin uafhængighed. Det kunne blive inden for rammerne af kongeriget. Men det må ikke ske på bekostning af landet og kulturen. Uddannelse, informationsdeling, samarbejde og tålmodighed vil guide mod mere ligeværdighed. Der tages entre til foredraget og serveres kaffe og kage i pausen.

Publiceret 06 March 2018 16:00

Lokalavisen Frederikssund nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Frederikssund
SENESTE TV

DEBAT: "Nej, jeg vil ikke acceptere det!"

Der er allerede indtrådt fuldt indkøbsstop på folkeskolerne i Frederikssund Kommune!

Der varsles nu yderligere store besparelser på skoleområdet i kommunen.

Besparelser i en grad, så jeg vil spørge politikerne i byrådet, hvor deres smertegrænse går?

Er det ikke en af de mest grundlæggende kommunale opgaver at drive folkeskole?

Jeg ønsker at være konstruktiv. Jeg er en ’almindelig’ samfundsborger, der betaler min kommuneskat med glæde. Men hvorfor opleves skoletilbuddene så løbende som ringere og ringere?

Er det fordi forvaltningen og daværende byråd besluttede at ændre gennemgribende i strukturen, hvilket kombineret med ny skolereform skabte utrolig meget uro og usikkerhed? Uro og usikkerhed, som ellers endelig er ved at lægge sig lidt nu.

Er det fordi Vinge spøger, selvom alle siger nej?

Er det fordi politikerne lytter til et udueligt embedsværk?

Er det fordi politikerne i Frederikssund ikke ønsker den bedste folkeskole?

Er det fordi der pludseligt er voldsom nedgang i børnetallet?

Jeg spørger i øvrigt mig selv, hvordan en så stor nedgang i børnetallet kan komme som en overraskelse?

På børnehaveområdet var det kendt for år tilbage, at der var nedgang i børnetallet.

Uanset hvad, så kan mine børn ikke bruge disse forklaringer til noget – intet!

Og samtidig kan jeg læse, at det går fantastisk i Frederikssund Kommune. Driftsindtægterne er større end nogensinde! Aldrig har det gået bedre…

Tilmed forstår jeg, at vi skal prioritere vore ældre, der har betalt skat hele deres liv. Ja, der skal prioriteres i en kommune. Det er en af politikernes fornemste opgaver.

Under alle omstændigheder nægter jeg at acceptere yderligere forringelser for mine to børns skolegang i Frederikssund.

Hvad enten det skyldes Vinge, inkompetence i forvaltningen, politikere der ikke vægter folkeskolen eller hvad dælen årsagen nu er.

Jeg opfordrer hermed alle forældre med børn i folkeskolen i Frederikssund Kommune til at mobilisere sig.

Sig nej til disse besparelser!

I stedet for straks at løbe til privatskolerne – for det afstedkommer den nuværende retning - så skal vi engagere os i folkeskolen og stille krav til de politikere, vi har valgt ind i byrådet.