Tutsi er besøgshund på Omsorgscentret Pedershave:

Lykken er en våd snude

Af
Af Birgitte Masson

Den våde snude og bløde pels bringer hver uge smilet frem hos de ældre påOmsorgscentret Pedershave iFrederikssund. Det er hunden Tutsi, som har æren af det. Den stribede boxertæve er nemlig besøgshund, og sammen med sin ejer Lene Sofie Wolters besøger de hver fredag de ældre, demensramte påPedershaves afdeling A.

“Jeg synes, at hunden er så god. Så den ville jeg gerne dele med andre,“ fortæller Lene Sofie Wolters og fortsætter:

“I det hele taget betyder det meget for mig at komme her. Formålet er, at gøre de ældre glade. Hvis jeg selv boede her, så ville jeg også elske, at nogen kom og besøgte mig med deres hund.”

Lene Sofie Wolters er født i Frederikssund, men har boet i Australien i 36 år. Hun fik den nu otte-årige Tutsi, mens hun boede derude, så naturligvis skulle hunden med hende og ægtefællen til Danmark, da de vendte tilbage i november sidste år.

“Det tog 48 timer at få hende hjem. Hun skulle over England. Men det var det hele værd,” siger Lene Sofie Wolters og kigger kærligt på Tutsi.

Vækker minder fra fortiden

Før hun kunne få lov til at dele hunden med de ældre på Pedershave, måtte den igennem noget af et nåleøje.

Dens fysik skulle undersøges af en dyrlæge, og hundekonsulenter vurderede dens adfærd og evne til at samarbejde. Alt sammen foregik gennem TrygFonden, som i 2017 havde afsat 600 mio. kr. til tryghedsskabende aktiviteter, herunder besøgshundene.

“De smed nærmest krykker og kørestole efter hende, for at se hvordan hun reagerede. Men hun var ligeglad,” siger Lene Sofie Wolters.

Når Tutsi besøger de ældre, demente på Pedershave er det med til at vække minder fra fortiden. Lige pludselig husker de ældre, hvordan det var engang. Det kan være minder om ens hund, man havde som barn, måske er det duften af hund.

Kausila er social- og sundhedshjælper påPedershave. Hun kommer oprindeligt fra Bhutan, hvor hun havde hund. Det er derfor hende, som sammen med Tutsi og dens ejer Lene Sofie Wolters går rundt til beboerne påPedershave. Her sammen med Lis Christiansen, 83 år, i opholdsstuen. Foto:BM

Kausila er social- og sundhedshjælper påPedershave. Hun kommer oprindeligt fra Bhutan, hvor hun havde hund. Det er derfor hende, som sammen med Tutsi og dens ejer Lene Sofie Wolters går rundt til beboerne påPedershave. Her sammen med Lis Christiansen, 83 år, i opholdsstuen. Foto:BM

Et dejligt afbræk

Altsammen er det et dejligt afbræk i hverdagen på Pedershave. Det synes bl.a. 81-årige Karen-Margrete.

“Jeg har haft hund.Så det er dejligt, når Tutsi kommer på besøg. Jeg er opvokset på landet på Mors ved Limfjorden.Der havde vi dyr.Jeg ville gerne have hund igen, men det kan jeg ikke her,” siger Karen-Margrete, mens hun med vante bevægelser klør Tutsi overalt på kroppen. Flere gange mens hun taler, læner hun sig ind over hunden, for at kysse den på hovedet. Tutsi bliver roligt stående, og ser ud til at nyde kontakten lige så meget.

“Jeg tror næsten, hun forstår ordet besøgshund,” siger Lene Sofie Wolters.

“For når vi skal herud, og jeg siger, 'skal du være besøgshund i dag', så piver hun, og lægger sig ud ved døren. Så er hun klar til at tage afsted.”

Lis og Karen-Margrete elsker, når besøgshunden Tutsi kommer på besøg. Foto: BM

Lis og Karen-Margrete elsker, når besøgshunden Tutsi kommer på besøg. Foto: BM

Publiceret 26 February 2018 00:00

Lokalavisen Frederikssund nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Frederikssund
SENESTE TV

DEBAT: "Nej, jeg vil ikke acceptere det!"

Der er allerede indtrådt fuldt indkøbsstop på folkeskolerne i Frederikssund Kommune!

Der varsles nu yderligere store besparelser på skoleområdet i kommunen.

Besparelser i en grad, så jeg vil spørge politikerne i byrådet, hvor deres smertegrænse går?

Er det ikke en af de mest grundlæggende kommunale opgaver at drive folkeskole?

Jeg ønsker at være konstruktiv. Jeg er en ’almindelig’ samfundsborger, der betaler min kommuneskat med glæde. Men hvorfor opleves skoletilbuddene så løbende som ringere og ringere?

Er det fordi forvaltningen og daværende byråd besluttede at ændre gennemgribende i strukturen, hvilket kombineret med ny skolereform skabte utrolig meget uro og usikkerhed? Uro og usikkerhed, som ellers endelig er ved at lægge sig lidt nu.

Er det fordi Vinge spøger, selvom alle siger nej?

Er det fordi politikerne lytter til et udueligt embedsværk?

Er det fordi politikerne i Frederikssund ikke ønsker den bedste folkeskole?

Er det fordi der pludseligt er voldsom nedgang i børnetallet?

Jeg spørger i øvrigt mig selv, hvordan en så stor nedgang i børnetallet kan komme som en overraskelse?

På børnehaveområdet var det kendt for år tilbage, at der var nedgang i børnetallet.

Uanset hvad, så kan mine børn ikke bruge disse forklaringer til noget – intet!

Og samtidig kan jeg læse, at det går fantastisk i Frederikssund Kommune. Driftsindtægterne er større end nogensinde! Aldrig har det gået bedre…

Tilmed forstår jeg, at vi skal prioritere vore ældre, der har betalt skat hele deres liv. Ja, der skal prioriteres i en kommune. Det er en af politikernes fornemste opgaver.

Under alle omstændigheder nægter jeg at acceptere yderligere forringelser for mine to børns skolegang i Frederikssund.

Hvad enten det skyldes Vinge, inkompetence i forvaltningen, politikere der ikke vægter folkeskolen eller hvad dælen årsagen nu er.

Jeg opfordrer hermed alle forældre med børn i folkeskolen i Frederikssund Kommune til at mobilisere sig.

Sig nej til disse besparelser!

I stedet for straks at løbe til privatskolerne – for det afstedkommer den nuværende retning - så skal vi engagere os i folkeskolen og stille krav til de politikere, vi har valgt ind i byrådet.