Anlægsfirmaet Gottlieb A/S får - også - medarbejderne til at gro

Thomas Gottlieb startede sit anlægsfirma i en stald i Kyndeløse. Og trods en alvorlig krise i 2013 blomstrer virksomheden i dag, hvor også udfordrede unge får en chance

Af
Af Birgitte Masson

Det hele begyndte for 17 år siden i en gammel kostald i Kyndeløse. Anlægsgartner Thomas Gottlieb havde en drøm om at blive selvstændig. Drømmen realiserede han i første omgang sammen med kompagnonen Lasse Hansen. Det blev til anlægsfirmaet Gottlieb og Hansen, men efter bare to år blev Hansen købt ud.

Siden hen er Anlægsgartner Gottlieb A/S vokset støt og roligt. I dag er der ansat 54 medarbejdere i firmaet, som ligger på Stålager 1 i Skibby. Om sommeren er medarbejderstaben noget højere.

Blandt de ansatte finder vi også nogle unge mænd, som har vendt kanten af samfundet ryggen, og i stedet bevæget sig mod en lysere fremtid med job og kolleger.

“For fem-seks år siden kom jeg i kontakt med en ung mand. Han havde ingen sociale- eller arbejdsmæssige relationer, og selvom han stod til at skulle førtidspensioneres, begyndte han at hjælpe til hos os,” siger Thomas Gottlieb. Han fortæller, hvordan den unge mand startede med at feje i hallen for senere at få flere arbejdsopgaver og dermed også flere ugentlige arbejdsdage.

“I starten krøb han langs panelerne. I dag er han her tre dage om ugen. Snart skal han udvide opgaverne til også at køre i marken,” siger Gottlieb. Han forklarer, hvorfor han gerne vil hjælpe unge, der har det svært og kæmper med udfordringer af den ene eller anden art.

“Jeg er opvokset i en god, gammeldags socialdemokratisk familie. Kan man gøre noget for hinanden, skal man gøre det. Nogle mennesker har ikke haft det så let som os andre.”

Gottlieb A/S hjalp Martin tilbage på arbejdsmarkedet - læs her

Den store nedtur

Det er tydeligt, at Thomas Gottlieb besidder en ydmyg tilgang til livet. Sådan har det altid været. Men ydmygheden er efter alt at dømme ikke blevet mindre, efter en turbulent periode omkring 2013, hvor hans virksomhed næsten ramte bunden.

“Vi var ved at blive væltet omkuld af en storentreprenør,” siger Gottlieb og bliver alvorlig i blikket.

“Vi havde vundet entreprisen på Bagsværd ny Skole. Alle var glade, lige indtil storentreprenøren ikke kunne betale sin regning. To timer før lønnen skulle udbetales, vidste jeg reelt set ikke, om jeg kunne betale løn til mine medarbejdere. Det stod på i flere måneder.”

Katastrofen, som kun lige akkurat blev afværget, har påvirket Thomas Gottlieb. I dag, hvor virksomheden ikke bare er på fode igen - men også kører særdeles godt, ved han, at han ikke bare skal passe på sig selv, han skal også passe på sine medarbejderne.

“Jeg går hos en erhvervs-coach. Han siger, at jeg er rigtig god til at passe på andre mennesker, men elendig til at passe på mig selv. Han har ret i, at det betyder meget for mig, at 'fodboldholdet' har det godt.”

Thomas Gottlieb fortæller, at han ved at gå hos erhvervs-coachen har fået udbygget forståelsen for andre mennesker.

“I dag er jeg klar over, at skal man gøre det godt på en arbejdsplads, så er det vigtigt, at man som medarbejder føler sig respekteret, føler sig hørt og bliver taget alvorligt.”

Gottlieb A/S hjalp Martin tilbage på arbejdsmarkedet - læs her

Risikerede at brænde ud

Thomas Gottlieb fortæller, at det var efter krisen i virksomheden, han indså, at hvis han ikke lagde sin livsstil om, så ville han brænde ud. Med andre ord var klar over, at han måtte gøre noget.

“Der var ikke noget alternativ. Jeg var nødt til at udvide direktionen til to mand, så jeg ikke alene skulle sidde med det store, forkromede overblik. I dag har jeg ansat Tobias Rønbjerg som driftsdirektør. Han startede i firmaet som elev og har arbejdet sig op. Jeg selv er administrerende direktør. Det har bl.a. betydet, at jeg ikke længere står på kontoret kl. 6.30 om morgenen. Nu starter jeg dagen derhjemme i stille og roligt tempo, og jeg har fået overskud til at komme ud og tale med mit personale og vores kunder og leverandører,” fortæller Thomas Gottlieb og tilføjer:

“Jeg er blevet bevidst om, at jeg har nogle medarbejdere, som er dygtigere end mig selv. Og så gør det mig glad og stolt, at de vil arbejde i min virksomhed.”

Gottlieb A/S hjalp Martin tilbage på arbejdsmarkedet - læs her

Publiceret 30 January 2018 00:00

Lokalavisen Frederikssund nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Frederikssund
SENESTE TV